Motorrijders versus lumberseksuelen

LumbersexueelVia een Facebook-melding van een modebewuste oud-collega (V) werd ik op de hoogte gebracht van een nieuw fenomeen in de modewereld, te weten de lumberseksueel. De schrik greep me even om het hart, want een lumberseksueel lijkt uiterlijk verdacht veel op een man, en daar zou verwarring kunnen ontstaan.

Lumber (voor wie niet thuis is in Amerikaans Engels) is hout dat vanaf het moment van kappen is verwerkt tot planken of balken. Het oorspronkelijk Canadese woord lumberjack zouden wij naar het Nederlands vertalen als houthakker. Een lumberseksueel is een modepopje (M) dat zich uitdost als een houthakker. Dus met de welbekende geruite houthakkersoverhemden, spijkerbroeken, bergschoenen et cetera. En bovendien een baard draagt. 

fleece-trui

Ik heb een theorie over kleding.
Deze luidt dat kleding in de eerste en laatste plaats functioneel dient te zijn. Vaak heb ik gehoord dat de fleecetruien waarin ik geregeld her en der opduik "echt niet kunnen". Dat hoor ik dan van vrouwspersonen (M/V) wier mening me nog minder interesseert dan stront, dus daar lijd ik niet onder. Ik trek een fleecetrui niet aan omdat ik dat mooi vind, maar omdat ik het anders mogelijk koud krijg. 'Mooi' speelt geen rol. Met een fleecetrui stap ik warm van mijn motortje, en nothing else matters.

Nu wil het toeval dat ik als nogal actief motorrijder baarddragend ben (in de winter heeft je kin het zwaar genoeg zonder scheermes), vrijwel altijd spijkerbroeken draag (want katoen en handig onder een motorbroek), buiten laarzen nogal eens op bergschoenen wordt gezien (goede grip en bescherming) en inderdaad ook houthakkersoverhemden (flanel) in mijn sobere kledingkast heb hangen. Men zou mij gerust kunnen rekenen tot de best geklede mannen van Nederland, terwijl deze titel gisteren toch echt ging naar een man die zijn normale achternaam veranderde in een meisjes-voornaam, ene Danny Vera, die na Googlen een zanger/muzikant blijkt te zijn.

Als er onduidelijkheid is over de term 'best geklede': ik bedoel 'meest functioneel', modepopjes bedoelen 'zoals anderen, onbekenden, dat voorschrijven, of dat nou functioneel is of niet'.

De verwarring waar ik het over heb: ik zou met mijn sinds decennia normale verschijning in dit tijdperk van de lumberseksueel zomaar aangezien kunnen worden voor modebewust. Dat op zich zou best hilarisch zijn, maar ik heb medelijden met onbekenden die mij erop zouden aanspreken, want daarvan zou ik weinig heel laten.
En dat heeft dan weer te maken met mijn opvatting dat mode schadelijk is voor de mensheid. In de modewereld worden mensen afgerekend op hun 'foute' uiterlijk en goedgekeurd vanwege hun 'goede' uiterlijk. 'Goed' en 'fout' zijn dus gewoon te koop in de winkel. En meestal voor veel geld, waaruit automatisch volgt dat mensen met een laag inkomen fout zijn. Dat klopt allemaal niet, dus vind ik modebewuste personen per definitie fout. Een kluns in Armani is nog steeds een kluns. Een melkmuil met één of twintig tatoeages is nog steeds een melkmuil. En de lumberseksueel van nu is de hipster, spornoseksueel en metroseksueel van gisteren, ofwel nog steeds dezelfde dolende sufferd die hij waarschijnlijk de rest van zijn leven ook zal blijven.

En dat is zo aardig aan motorrijders: ze proberen er zeker niet goed uit te zien. En toch!

Nb 1: Wie moeite heeft met het onderscheiden van mannen en lumberseksuelen: mannen (religieuzen als Sikhs en hardrockers uitgezonderd) hebben geen lang haar.

Lumbersexueel
Een lumberseksueel in het wild. Styletoday.nl: "Denk het type Ryan Gosling, Ashton Kutcher en Jared Leto met stoere pet op, jeans, blouse aan, rugzak op en met een MacBook Air bij zich."

Nb 2: Mannen kopen geen Apple-troep.

Michiel Heemskerk, urban lumberjack
20 november 2014

JavaScript is uitgezet!
Om de content af te beelden, heb je een browser nodig die JavaScript ondersteunt.

Lees alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on}

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter
Voorpagina Motormetropoolpraat Michiel Heemskerk Motorrijders versus lumberseksuelen

Disclaimer - Privacy Policy