Verkeerscontroles Moederdag

Net zoals honderdduizenden landgenoten was ik gisteren op pad voor familiebezoek. Het was een zondag en zeker een Moederdag als alle andere, waarop mensen de weg op gingen die daar overduidelijk normaal gesproken nooit komen. Dat wist ook de belastingdienst.

"Tijdens verkeerscontroles in het hele land is in het weekeinde een groot aantal mensen met belastingschuld tegen de lamp gelopen," meldde mijn ochtendblad. "In Den Haag ging het om een schuld van in totaal 1,5 miljoen euro. 7.000 euro werd direct betaald, 28 auto's werden in beslag genomen. Nieuwerkerk aan den IJssel noteerde 38.000 euro en 70 in beslag genomen auto's."

Voor stedelingen die nooit op de A20 tussen Rotterdam en Gouda komen: Nieuwerkerk aan den IJssel ligt tussen die twee steden, op een steenworp afstand ten noordoosten van Rotterdam Prins Alexander, en mag zeker tot de Randstad gerekend worden.
Wat me een beetje verbaasde: wat heeft Nieuwerkerk a/d IJ (± 22.000 inwoners) dat Den Haag (± 500.000 inwoners) niet heeft dat er in Nieuwerkerk 2½ keer zo veel auto's in beslag werden genomen?

Mogelijke antwoorden:
- Veel meer belastingfraudeurs.
- Veel meer belastingfraudeurs die de auto pakken om op bezoek te gaan bij moedertje.
- Een actiever politiekorps.

Wat het is, zullen we nooit te weten komen. En dat komt dan weer voort uit het gegeven dat je zelfs als journalist en ondanks de Wet openbaarheid van bestuur best een vraag kunt stellen aan de politie, maar simpelweg nooit antwoord krijgt, tenzij dat uitvalt in het voordeel van de politie.
En dat zou in dit geval best kunnen tegenvallen. Want: hoe lekker zul je als agent 's avonds in je vel zitten als je je zondag – Moederdag – hebt doorgebracht met het verknallen van de zondag – Moederdag – van duizenden mensen?

Dat de belastingdienst belastingfraudeurs aanpakt, mogen we de belastingdienst niet kwalijk nemen, maar men wordt toch geen politieagent – hulpverlener – met de droom dat je ooit nog eens op Moederdag belastingfraudeurs hun auto mag afpakken? Dat hoop ik tenminste.

Had die fraudeur maar niet moeten frauderen...
Nee, dat klopt, maar je zult als kind bij papa achter in die auto zitten en ineens in je zondagse pak in een tochtig weiland bij Nieuwerkerk a/d IJssel staan. Of je zult als moeder (oma?) vergeefs op je kinderen en kleinkinderen – komen toch al nooit – zitten te wachten met de koffie klaar en het gebak verpieterend.
Wat doe je dan als agent als je thuiskomt van je dienst? Even moeder bellen: "Sorry ma, kon niet komen vandaag, moest Nederland veiliger maken." Geloof je dat dan zelf?

Welke ambtenaar bedenkt trouwens zo'n 'verkeerscontrole' en hoe durft hij het zo te noemen? Is een nationale familiedag tegenwoordig een vrijbrief om het volk eens lekker lastig te vallen met iets banaals als belasting? Op een zondag? Is er dan werkelijk niets meer heilig voor de regering?

En de overheid maar campagne voeren dat geweld tegen 'hulpverleners' niet langer wordt getolereerd.
Hoeveel van de gecontroleerde en betrapte automobilisten zullen de betrokken agenten als hulpverlener hebben gezien?

Hoeveel motorrijders bij de 'verkeerscontroles' zijn doorgelicht, vertelt de berichtgeving niet, maar gezien de dag zal de belastingdienst/politie gisteren voornamelijk op jacht zijn geweest naar mensen die anders nooit buiten hun wijk komen, en dat zijn meestal geen motorrijders.

Wéér een reden om motor te gaan rijden.

Michiel Heemskerk
14 mei 2012

Lees alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on}

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter
Voorpagina Motormetropoolpraat Michiel Heemskerk Verkeerscontroles Moederdag

Disclaimer - Privacy Policy