AVROTROS Strijdt tegen de file

Enige tijd voordat ondergetekende even het land verliet voor de tweejaarlijkse korte vakantie die hij zich als media-ZZP'er absoluut niet kan veroorloven, keek hij met bovengemiddelde aandacht naar het AVROTROS-programma 'Strijd tegen de file'. Zou het dan toch zo zijn dat er eens positieve aandacht voor de gemotoriseerde tweewieler komt?

Het programma was eigenlijk alweer vergeten, totdat ik – terug in Nederland – reeds op mijn tweede werkdag weer in een verkeerssituatie verzeild raakte waarin ik werd geconfronteerd met een 'weginspecteur', een meneer in een mooie fluorescerende geel met oranje jas, in een mooie gele pick-up met strepen, die mooie oranje pilonnen op de rijbaan plaatste. Daarmee – bijgestaan door het politiekorps Zaanstreek-Waterland – formeel twee van de drie rijstroken van de A7 in de richting A8/Coentunnel afsluitend. Zulks in de ochtendspits. Dit nu, stoorde mij als motorforens noch de achter mij rijdende motorgodin Ester – met helmcam – niet in het minst.

AAA VFR in file (550 x 396)
Mafketel in merkwaardig gestreepte auto rijdt over afgesloten rijbaan en ramt bijna ondergetekende.

Ik moest wel meteen terugdenken aan het programma 'Strijd tegen de file', dat mij had geleerd dat er mensen zijn die 'weginspecteur' als beroep hebben gekozen. Weginspecteurs zijn overal in Nederland. Als er melding wordt gemaakt van problemen 'op weg', inspecteren zij die en nemen gepaste maatregelen, die vaak bestaan uit het afzetten van rijstroken, aldus files creërend waarmee wij blij moeten zijn, want ze verhelpen een probleem dat anders voor nog grotere problemen zou zorgen. Goed plan.

Ik besloot alsnog over 'Strijd tegen de file' te schrijven...

Overvolle snelwegen, kilometers langzaamrijdend en stilstaand verkeer en enorme vertragingen. Files zijn een van onze grootste ergernissen. Toch willen we allemaal van A naar B en het liefst met z'n allen tegelijk. En dus staan we stil... Er wordt van alles aan gedaan om ons land in beweging te houden, nu en in de toekomst. Maar is dat genoeg?

Aldus kakelt nog altijd de website van het AVROTROS-programma 'Strijd tegen de file' – waar productiebureau IDTV met elf man 31 dagen aan draaide! – en in aflevering 1 wordt duidelijk dat er vier veroorzakers van files zijn: ongelukken, weersomstandigheden, incidenten en grote drukte. Niet geheel toevallig de titels van de vier afleveringen. In aflevering 1 wordt ook de vraag gesteld: wat kunnen we er zelf aan doen? Aan het woord komen een weginspecteur, die zegt dat niet elke dag hetzelfde is – "Soms zijn er drie ongelukken op een dag, soms een hele week geeneen" – en twee klagende automobilisten: 'marketingmanager' Michel die woont in Bussum en marketeert in Rotterdam (± 90 km verderop), en 'cosmeticaspecialist' Corien die woont in Den Helder en nagels lakt in Noordwijkerhout (± 90 km verderop).
Het laat zich raden dat hun reistijden ten koste gaan van de quality time thuis; drie uur per dag in hun auto is geen uitzondering. Het laat zich eveneens raden dat niet zij daaraan schuldig zijn, maar al die anderen.

'Strijd tegen de file' sleept zich vier eindeloze afleveringen – drie kwartier per stuk – voort. Opmerkelijk daarin:
- Motorrijders komen alleen bij toeval in beeld, omdat er nu eenmaal veel beeld is van files, waarin motoren ongehinderd doorrijden.
- De motor c.q. motorscooter wordt in geen van de vier afleveringen ook maar één keer genoemd. Niet als superieur woon-werkalternatief voor de auto, niet als mogelijke oplossing van de totale fileproblematiek, en dat was nu net waar het programma over ging.

Cora van Nieuwenhuizen (56), de VVD-minister van Infrastructuur die klaarblijkelijk ook nog nooit van motoren heeft gehoord, vat ergens in de serie het probleem samen: "We zijn een land die veel op weg is."

Michiel Heemskerk, verkeersfilosoof
4 juli 2019

Lees alle blogs op Stadsmotor.nl

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter
Voorpagina Motormetropoolpraat Michiel Heemskerk AVROTROS Strijdt tegen de file

Disclaimer - Privacy Policy