Vandaag op pad

Kledingwijzer!

Wat trekken we aan vandaag? Natuurlijk heb je het KNMI en buienradar.nl om je over de actuele weersomstandigheden in te lichten, maar ook de natuur heeft zo zijn methoden om je dingen te vertellen. Sommigen zullen bekend zijn met het zogenaamde Belgisch Weerstation (voor Belgen: Hollands Weerstation). Gewoon een touwtje dat ergens buiten in het zicht hangt, waarbij het genie schuilt in de achterliggende kennis:

 • Touwtje nat = regen.
 • Touwtje droog = geen regen.
 • Touwtje droog en warm = zonnig.
 • Touwtje hard = vorst.
 • Touwtje hard en wit = sneeuw of ijzel.
 • Touwtje onzichtbaar = mist.
 • Touwtje slap naar beneden = windstil.
 • Touwtje wappert = wartelende wind.
 • Touwtje diagonaal = constante wind.
 • Touwtje horizontaal = stormachtige wind.
 • Touwtje weg = orkaan.

Allemaal informatie waar je wat aan hebt vóór vertrek, als je kiest wat je aantrekt. Stadsmotor.nl kent alle omstandigheden en heeft tips voor kleding.

Touwtje nat: Trek waterdicht pak aan. Bedenk daarbij: alles wat kan ademen, kan ook verzuipen. Geen enkel ademend motorpak is volledig waterdicht. Zelfs een regenpak is op de lange duur niet waterdicht. Charmant is anders, maar alleen een (nieuw) regenpak over een ademend motorpak, met vuilniszak in het kruis en onder de billen, houdt het ook op de lange afstand goed droog. Qua onderkleding en sokken: wol blijft ook warm als het nat is! En vergeten we niet dat de wegligging van het voertuig ernstig te lijden heeft van nat wegdek? Ook beschermende kleding dus...

Touwtje droog: Check de temperatuur. Van 3°C tot 10°C is een goed gevoerd motorpak geen overbodige luxe. Boven de 10°C is een leren motorpak warm genoeg.

Touwtje droog en warm: Zomers! Trek aan wat je wilt; alleen een helm is verplicht. Bedenk wel: van een valpartij zonder beschermende kleding word je niet knapper. Bedenk ook: in een korte broek/rok en T-shirt/topje heb je veel huid in de zon én wind. Je verliest veel meer vocht door transpiratie, zonder dat je dit in de gaten hebt. Dehydratie en verbranding liggen op de loer. Boven de 25°C koelt de wind ook niet meer, maar verwarmt-ie.

Touwtje hard: Temperaturen onder 0°C zijn geen probleem zolang de wegen droog zijn. Goede (= dikke) winterlaarzen en -handschoenen heb je wel nodig. En een hoge col, want met de zogenaamde wind chill meegerekend zit je bij een snelheid van 80 km/u en een temperatuur van slechts -5°C al op een gevoelstemperatuur van -17°C. En bij die temperatuur heeft de blootgestelde huid binnen een uur bevriezingsverschijnselen. Dat wil je niet.

Touwtje hard en wit: Tenzij je spijkerbanden hebt gemonteerd (wat in Nederland verboden is): trek een pyjama met pantoffels of een dikke jas met stevige wandelschoenen aan, want vandaag wordt er niet gereden.

Touwtje onzichtbaar: Maak dat je wegkomt tussen de auto's als je een file nadert. Altijd wel een goed plan, maar nu zeker!

Touwtje slap naar beneden/wappert/diagonaal: De meeste motorkleding is windbestendig.

Touwtje horizontaal of weg: Op de radio zijn nu stormwaarschuwingen. Boven windkracht 8 Beaufort mag je je afvragen hoe dapper je bent. Trek in ieder geval zeer degelijke beschermende kleding aan, want niet alleen de kans op een valpartij of botsing is aanmerkelijk groter dan normaal, ook kan het dakpannen en boomtakken regenen.

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter
Buienradar

Disclaimer - Privacy Policy