Slimme elektronica

Wat verstaan we onder slimme elektronica? Niet alleen geavanceerde alarmlichtinstallaties die in de accessoirehandel verkrijgbaar zijn, maar alles wat draait op elektriciteit, en dan niet alleen op 12 Volt.

Starten en banden oppompen.Dus: ook een jumpstarter (draagbare accu met startkabels) die thuis in de warme gangkast opgeladen en wel klaarstaat om je eigen motoraccu een handje te helpen als je motortje een tijdje heeft stilgestaan of erg koud is. Veel jumpstarters zijn tevens compressor, zodat je ook elektrisch je bandenspanning op peil kunt brengen. Handig!

Maar in eerste instantie is elektronica natuurlijk: verlichting.
Remlicht en reflectoren.Veel topkoffers kunnen een extra remlicht kwijt. Achteropkomers hebben beter in de gaten als je in de ankers gaat. Slimme alarmlichtinstallaties gaan bovendien ook nog knipperen als je remt.
Over die alarmlichtinstallatie: veel motorfietsen en motorscooters hebben hem niet standaard aan boord. Is ook geen drama, want de gedragscode voor rijden tussen de file schrijft voor dat je geen alarmlichten voert, omdat dit een te onrustig verkeersbeeld geeft waarin je eerder onzichtbaarder dan zichtbaarder wordt. Hm...Ik zie, ik zie...
Vergroten alarmlichten en extra remlichten je zichtbaarheid, breed- en verstralers vergroten je zicht (en natuurlijk je zichtbaarheid, zeker als het twee van die priemende xenon-pitten zijn).
12V-aansluiting: motoraccu's draaien tegenwoordig ook op 12 Volt (vroeger op 6), wat betekent dat er op een simpele 'sigarettenaansteker' van alles kan worden aangesloten, bijvoorbeeld een simpel navigatiesysteem.
Handig in een vreemde stad.In je eigen stadje zul je niet altijd een gps-navigatiesysteem nodig hebben, maar soms komt het van pas. Dus tenzij je centen te veel hebt, koop je natuurlijk geen handschoenvriendelijke - simpele! - motor-gps als een TomTom Urban Rider à € 259 of Garmin Zümo 220 à € 349, maar plug je gewoon je auto-gps'je à € 99 in. Die is niet waterdicht, nee, en je moet je handschoenen uitdoen om hem te bedienen, ja, maar dat is alleen een probleem als het regent. Hoe groot is de kans dat je uitgerekend op een regendag met de motor(scooter) naar een adres moet dat je niet kent? Groot? Dan toch maar een speciale motor-gps kopen.
Fijn in de regen.Handvatverwarming voor watjes? In en om de stad kun je zonder, dat is waar. Maar weet wel dat met name doorweekte handschoenen 's winters erg koud worden. Dan is verwarming toch wel prettig.

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter

Disclaimer - Privacy Policy