Domme rechter in Leeuwarden

LEEUWARDEN - De man die in oktober vorig jaar 180 euro boete kreeg voor het weggooien van een appel op straat, hoeft deze niet te betalen. Dat bepaalde kortgeleden de rechtbank in Leeuwarden. Is die rechter nou helemaal gek geworden?

Uit de Telegraaf: "De 61-jarige Hille Asjes uit Leeuwarden schrok toen hij eerder dit jaar de boete binnenkreeg voor zijn 'criminele daad'; hij had een klokhuis uit zijn auto gegooid. Hij weigerde de boete te betalen omdat hij hem veel te hoog vond. Dit leidde tot de rechtszaak. De rechter vindt Asjes wel schuldig, maar gaf hem een voorwaardelijke boete van 50 euro. Dit betekent dat Asjes de komende twee jaar geen appel op straat mag gooien, anders moet hij de boete alsnog betalen.
De advocaat van Asjes trok alles uit de kast voor vrijspraak van zijn cliënt. Volgens hem is een appel geen afval. „Een appel is een natuurlijk product dat van een boom valt, net als bladeren", aldus de raadsman."

Ja, dat was van noord tot zuid en van west tot oost vet lachen, een boete om een appel, de zoveelste justitiële dwaling, de zoveelste miskleun van overijverige agenten, koren op de molen van de populaire media. Of waren het de landelijke nieuwsredacties die massaal op vakantie waren en de berichtgeving overlieten aan stagiars? Die zoals gebruikelijk blunderden? De rechter blunderde in elk geval vrolijk mee.

Waarom de 61-jarige Hille Asjes wel volledig bekeurd had moeten worden?
Omdat hij een verkeersgevaarlijke situatie creëerde.
Zijn advocaat mag heel geestig betogen dat appels net als bladeren van de bomen vallen, en dat klopt, maar appelbomen groeien niet midden op straat en laten hun appels dus ook niet op straat vallen. Het verschil is nogal duidelijk. Een appel is voor veel dieren voedsel, en dieren snappen net zo min als appels dat je niet midden op straat moet gaan zitten eten.
Menig motorrijder heeft het meegemaakt: meeuwen vechtend om (het restant van) een broodje dat een asociale automobilist uit zijn raam op straat heeft gemieterd. En daar kom je dan net op twee wielen de hoek om zeilen. Het eerste motorongeluk dat ik van nabij meemaakte, was een gevalletje meeuw tegen helm: motor kapot, twee jongens onder de schaafwonden, meeuw dood.

Is een boete voor een weggegooide appel overdreven? Zeker niet als die appel op de rijbaan terechtkomt. Een boom kum je niet verwijten dat hij zijn vruchten loslaat, een persoon kun je wel verwijten dat hij z'n rotzooi niet opruimt.

Voedingswaren op straat trekken vogels en ongedierte aan, ook in Leeuwarden. Wie voedingswaren op straat gooit, creëert gevaarlijke en bovendien onhygiënische situaties. Dat had de rechter Hille Asjes – en de rest van Nederland middels de enorme media-aandacht – duidelijk mogen maken.
Hille Asjes zal ongetwijfeld nog lang de held van Leeuwarden blijven, maar diep in z'n hart weet iedereen – hijzelf incluis – dat-ie gewoon fout was.
Domme rechter.

Michiel Heemskerk
1 september 2012

Lees alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on}

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter
Voorpagina Motormetropoolpraat Michiel Heemskerk Domme rechter in Leeuwarden

Disclaimer - Privacy Policy