Aantal files afgenomen

Het aantal files in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar met ruim een kwart afgenomen vergeleken met vorig jaar. Dat heeft het verkeersinformatieplatform Inrix vandaag bekendgemaakt.

In heel 2012 stonden automobilisten gemiddeld 52 uur vast in ons land, 15 procent minder dan in het voorgaande jaar. Daarmee staat Nederland tweede op de fileranglijst van alle Europese landen. Alleen Belgische automobilisten stonden vorig jaar nog langer in de file (9 uur). In heel Europa namen de files in 2012 af met gemiddeld 18 procent.

"Er is altijd een sterk verband geweest tussen de economische toestand en het aantal files op de wegen. Die laten zien dat mensen werken en forenzen, uit eten gaan of boodschappen doen, en dat bedrijven hun producten vervoeren," zegt Bryan Mistele, directeur bij Inrix.

Heeft natuurlijk niks te maken met het aantal motorrijders.

Rotterdam was in 2012 volgens de onderzoekers de stad met de meeste files van Nederland en de vierde Europese stad met 71 file-uren. Nummer 2 op de Nederlandse lijst was Utrecht, waar automobilisten in totaal 61 uur in de file doorbrachten. Maar alle grote steden in Nederland laten een daling van het aantal files zien. Dat is een gevolg van de stijgende werkloosheid, hoge brandstofprijzen en minder uitgaven door de consument.

Wat Stadsmotor.nl tot grote vreugde stemde toen dit nieuws vanmorgen doorbrak in het Jip en Janneke-nieuwsprogramma - kat Brigitte bardot terecht! - RTL Nieuws (begeleid door filebeelden waarop je een motorrijder als enige ziet doorrijden, opletten mensen!), waren de direct daarop volgende fileberichten. Niet alleen werd de A7 ter hoogte van Stadsmotor.nl-slaapstad Purmerend genoemd, maar bovendien de N235 (in de volksmond bekend als Jaagweg) vanaf Purmerend, beide wegen in de richting van Amsterdam. Purmerend als stremmingspunt concurrerend met Rotterdam! Een teken dat het met de motorintegratie nog droevig is gesteld.

52 uur stonden de Nederlandse automobilisten gemiddeld vast. Het klinkt weinig. Slechte een uurtje per week.
Drie keer raden hoeveel de gemiddelde motorrijder vorig jaar vast stond.

En nee, ook niet op de Jaagweg/N235 waar je niet mag inhalen. Dat ik een aantal jaar geleden binnen vier weken drie keer werd opgeschreven voor inhalen over een doorgetrokken streep (de eerste acceptgiro moest nog binnenkomen toen het derde vergrijp al was begaan), weerhield me nergens van. Oké, het kostte drie keer € 90 = € 270 en de rechter was niet gevoelig voor mijn argument dat ik nooit de kans had gekregen om mijn leven te beteren, maar de rechter was een bal gehakt en in 52 uur verdien ik heel wat meer dan € 270. Crisis of niet. Dus als meneer de rechter denkt dat ik stop met mijn onschudige burgerlijke ongehoorzaamheid, nee.

Maar wees gerust, automobilisten, als de files aantrekken, gaat het weer beter met de economie. In Rotterdam en Utrecht gaat het in elk geval nog goed, want daar staan files. Gefeliciteerd Rotterdam en Utrecht!

Michiel Heemskerk
24 april 2013

Lees alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on}

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter

Disclaimer - Privacy Policy