De Koning en de Coentunnel

Columnist Bert Wagendorp van de Volkskrant wist het vandaag prima te verwoorden: wat voor een indruk moeten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in hemelsnaam van Nederland en haar burgers krijgen als ze op bezoeken door het land alleen worden geconfronteerd met toiletpotwerpende en koekhappende zonderlingen in klederdracht en voor hun verdere indruk afhankelijk zijn van de huiveringwekkend slechte Nederlandse televisie? Vrijdagmiddag deed zich een prima gelegenheid voor het echte Nederland te leren kennen...

Want wat zag ik vanuit het raam op de tweede etage van het Telegraafgebouw aan de Amsterdamse Basisweg? Juist, een knoeperd van een file op de kortgeleden geopende A5 richting de tweede Coentunnel. Het was niet de eerste keer dat daar een file stond, want er zijn nog steeds veel ongevallen in de nieuwe Coen, maar nu ging hij wel heel langzaam en duurde het wel heel lang.

69612 690Duke R 90Geen probleem voor mij op mijn vervoer du jour, een KTM 690 Duke R die als een mes door de boter door de file glijdt, maar een vet probleem voor duizenden en duizenden niet zo gelukkige ingeblikten, die onwrikbaar vast stonden op het langste viaduct van Nederland (je zult maar hoogtevrees hebben) en vermoedelijk ook op de A10 West richting diezelfde Coen.

Wat was er aan de hand? Dat ontdekte ik vijf minuten later direct na de Coen, waar zich een lel van een opstopping bevond voor de afslag Oostzaan. Geen locatie waar normaliter dusdanig veel te beleven valt dat er ooit meer dan twee auto's staan, maar nu stond die file er toch echt. Niet alleen op de afrit, maar al ver daarvoor, vlak na de tunnel, ook op de vluchtstrook. Gevaarlijk? Viel wel mee, alles stond stil.

En nog steeds wilde het kwartje niet vallen, tot ik een forse stoet politie zag aan de overzijde van de A8, vanuit Zaandam in de richting van de Coen. Zwaailichten, sirenes, alles aan de kant! Oplazeren!

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren bezig met hun bliksembezoekjes en bezochten in Noord-Holland onder andere Zaandam. Waren ze rond de klok van half vier al weg naar Haarlem of waren ze nog in de Zaanstreek? Geen idee, maar de vorstelijke entourage was zeer, zeer, zeer zeker nog wél in de Zaanstreek, met genoemde totale chaos als gevolg. Lekker handig in de middagspits.

Had de Koning Nederland willen leren kennen, had hij met een pruik op incognito aan de andere kant van de Coen in de file moeten gaan staan en ondervinden wat voor plezier de gewone werkende burger beleeft aan het koningshuis en de bijbehorende veiligheidsmaatregelen.

Had ik er geen last van? Echt wel. Op een deels oranje motor met bovendien Oostenrijks kenteken – sterk bevriend met het land van herkomst van onze Koning – was ik mijn leven niet zeker.

Michiel Heemskerk
15 juni 2013

Lees alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on}

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter
Voorpagina Motormetropoolpraat Michiel Heemskerk De Koning en de Coentunnel

Disclaimer - Privacy Policy