NL: Nur links

Het 'NL' op de landenstickers staat in Duitsland sinds jaar en dag niet voor 'Nederland', maar voor 'Nur Links': 'alleen links'. Dat heeft te maken met het gegeven dat Nederlanders op de snelweg altijd op de linkerbaan rijden, terwijl ze daar (zeker in Duitsland) vaak niets te zoeken hebben. Zal deze mentaliteitskwestie – ik eerst, dan de rest – ooit veranderen?

Vanavond een week geleden werd op de Waalbandijk nabij Ochten een 50-jarige fietsster van achteren aangereden door een 29-jarige motorrijder. De vrouw overleed ter plekke, de motorrijder later in het ziekenhuis. De 15-jarige zoon van de vrouw bleef ongedeerd.
Het tragische ongeval haalde zowel het NOS Journaal als het Jip en Janneke-nieuws (RTL), en het duurde dan ook niet lang voordat de internetfora, met name het forum van Omroep Gelderland, die het als eerste meldde, uit elkaar klapten van de beschuldigingen over en weer. Motorrijders zijn mongolen (rijden te hard), fietsers zijn mongolen (letten niet op), automobilisten zijn mongolen (beide), ambtenaren zijn mongolen (vanwege het plaatsen van snelheidsremmers als de paaltjes op de plek van het ongeval).

En tussen al het gescheld over en weer gelukkig de nodige opmerkingen dat het gedrag van één persoon geen reden mag zijn om een hele groep te veroordelen.

Hoe terecht dat was, bleek wel toen duidelijk werd dat de motorrijder in kwestie een politieagent buiten dienst was, waarmee hij zeker in de categorieën motorrijders en ambtenaren viel, en met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook in de categorieën automobilisten en fietsers.

Was het dan een mannendingetje, het vermeende roekeloze rijgedrag?

Even nam ik het in overweging, tot ik een dag later las dat een vrouw uit Culemborg op dezelfde woensdag was aangereden. Ze stak bij een zebrapad haar blindenstok (ja, ze is blind) vooruit en stak de straat over toen ze hoorde dat een naderende auto geen vaart minderde. Instinctief trok ze de kinderwagen met daarin haar baby (...) opzij, waardoor deze niet werd geraakt. Zijzelf werd wel geraakt en viel op haar baby, die er met enkele blauwe plekken genadig vanaf kwam.
De bestuurster (ja, een vrouw) van de auto reed door.

Als deze dame wordt gepakt, wat gezien het aantal getuigen van het voorval mogelijk zal gebeuren, valt te verwachten dat ze zal aanvoeren dat ze zelf ook blind is. Wat de rechter zal geloven, want hoe kun je op klaarlichte dag niet alleen een zebrapad, maar ook een vrouw met vooruitgestoken blindenstok én een kinderwagen A) over het hoofd zien en B) ook nog eens de vrouw en baby aan hun lot overlaten nadat je ze hebt geschept? Ook niet gezien zeker?

Dat laatste ben ik geneigd te geloven, gezien de ervaringen die zich jaarlijks herhalen als de vakanties zijn begonnen. De file is weg, maar de linkerbaan op de snelweg zit verstopt. Men kijkt mogelijk in de spiegels, maar ziet daarin geen reden om naar de lege rechterbaan te verhuizen.
Ik eerst, dan de rest...
Zo gebeuren dus ongelukken. Draai het - gewoon om te proberen - eens een dag om.

Michiel Heemskerk
24 juli 2013

Lees alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on}

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter

Disclaimer - Privacy Policy