Motorbeurs Utrecht: de kleding

Hou oud je ook wordt, de meest voor de hand liggende dingen in het leven kunnen zomaar aan je voorbijgaan. Zo zag ik bijvoorbeeld de noodzaak voor motorkleding altijd als een nadeel. Maar daar was de Motorbeurs. En daar was mijn vrouw.

Eerst mijn eigen naïviteit schetsen. Ik rijd motor, dus ben ik volgens de wet verplicht tot het dragen van een helm. Nu is de wet in mijn ogen iets dat openstaat voor interpretatie, maar in dit geval is de wet logisch, dus ik handel conform de wet. Niet omdat het de wet is, maar we zijn het toevallig eens.

Anders is dat met laarzen, handschoenen en pak: allemaal niet verplicht, maar ik draag het toch. Want het beschermt, en dat kun je best gebruiken in het moderne verkeer. Motorkleding is een noodzakelijk kwaad. Het kopen ervan is vergelijkbaar met het doen van de dagelijkse boodschappen. Dat is in het kort hoe ik tegen motorkleding aan kijk. Het bezoeken van de Motorbeurs Utrecht kostte me in voorgaande jaren dan ook niet meer dan een uur of twee. Even doorlopen naar Hal 7, waar de nieuwe modellen staan, en klaar.

Dat ging dit jaar anders, want in mijn (tamelijk uitgebreide) gezelschap bevond zich ook mijn echtgenote. Sinds zij vorig jaar haar A-rijbewijs heeft gehaald, toont ze nog steeds niet de geringste interesse voor motoren – behalve voor de kleur uiteraard – maar des te meer enthousiasme legt ze aan de dag voor motorkleding. Als ik haar moet geloven, is het namelijk zo dat motorkleding ook 'leuk', 'mooi' en 'schattig' kan zijn.

De termen 'leuk', 'mooi' en 'schattig' zijn me niet onbekend, alleen had ik ze nooit uit eigen beweging in verband gebracht met motorkleding. Maar goed, mijn wederhelft vult me aan, zo blijkt. En wat normaal gesproken een ontspannen mannenuitje was – brommers kiek'n, biertje drinken – werd nu ineens een slechts mild interessantere versie van de grootste gruwel in mijn leven: winkelen. Echtgenote-lief had voor haar verjaardag kortgeleden budget gevraagd voor motorlaarzen/leren motorbroek, en was vastbesloten dat budget ook te gebruiken. En dat betekende dus eindeloos rondhangen in de diverse stands vol motorkleding die in Utrecht te vinden waren.

23-2-2014 Wanda motorbroekWat ik daarvan heb geleerd, is dat damesmotorkleding tegenwoordig best leuk is om te zien. Veel vrouwen hebben rondingen, en er is kleding die die rondingen volgt. Dat is handig voor zandlopervormige vrouwen, want ze kunnen een pak kopen dat niet flappert op plekken waar minder vrouw zit (middel, hals, schouders, armen), en niet knelt op plekken waar juist meer vrouw zit (achterwerk, boezem). Maar dat is niet alles, begrijp ik van mijn echtgenote, want een pak dat de lichaamsvorm perfect volgt, is nog niet per definitie een pak dat ook aansluit bij de persoonlijkheid. Die, begrijp ik van mijn echtgenote, mede wordt uitgedragen door kleding. Dat laatste had ik weleens gehoord, maar wat ik niet wist: dat het ook geldt voor motorkleding. Ik ging er altijd vanuit dat ook vrouwen moeten accepteren dat een motorpak nu eenmaal een foeilelijk ding is. En dat als je er charmant uit wil zien, je moet wachten tot je bent afgestapt en de trucendoos bestaande uit make-up en haarborstel ter hand hebt genomen. Want helaas: een motorhelm doet ook geen wonderen voor foundation, blushes, oogschaduw of mascara, of een hoog-getoupeerde coiffure.

Maar zo werd ik ingewijd in de wondere wereld van de motorpakken met niet alleen vorm, maar ook allerhande opsmuk in de vorm van bloemen-, vlinder- en fantasiestiksels, vaak ook nog opgeleukt met kleurtjes die je op een man uitsluitend in een gay bar zou verwachten.

Het leidde tot de volgende gedachte, dat motorrijden een extra fun-factor heeft voor spilzieke vrouwen. Met het behalen van het A-rijbewijs ben je namelijk verplicht tot het kopen van een extra garderobe. Maar het bezit van een A-rijbewijs is natuurlijk geen voorwaarde om een 'schattig' motorpak te kopen. En zo kan motorrijden zelfs voor auto-dames leuk worden, want ze kunnen shoppen voor een pak. Dat ze alvast in de kast hebben liggen voor het geval ze ooit mee uit gevraagd worden door een motorrijder. Of overvallen worden door de drang om zelf te gaan rijden.

Het geeft maar weer eens aan dat motorrijden hoe dan ook leuker is dan autorijden, want wie koopt er nou kleding voor in de auto?

En dat mannenmotorkleding nog steeds afzichtelijk is... dat is alleen maar goed. Want uiterlijk telt niet. Althans niet voor mannen.

Michiel Heemskerk
23 februari 2014

Lees alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on} 

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter
Voorpagina Motormetropoolpraat Michiel Heemskerk Motorbeurs Utrecht: de kleding

Disclaimer - Privacy Policy