Het Wilde Oosten

Mijn eerste blog van 2015 had moeten gaan over het afgelopen jaar in motorland, maar er kwam iets tussen dat vrolijkheid ongepast maakt. En wel de aanslag op mijn – mij onbekende, maar toch – tijdschriftcollega's van Charlie Hebdo. Die vanmorgen nog een ongemakkelijk bijsmaakje kreeg.

Mijn goeroe Clint Eastwood sprak via zijn personage 'Dirty' Harry Calahan in de film The Dead Pool (1988): "Opinions are like assholes, everybody has one."

En het is zo: iedereen heeft een mening, over alles. Dat kun je erg vinden, dat kun je goed vinden, dat maakt niet uit, want je houdt het toch niet tegen.

Ik publiceer als tijdschriftjournalist al meer dan dertig jaar stukkies, verhalen, reportages, interviews. Ik ben er dan ook aan gewend dat men het niet altijd met me eens is. Ik schrik er sinds de eerste keer ook niet meer van dat ik af en toe met de dood wordt bedreigd. Er is in 2009 in een NPO-televisieprogramma door de NPO-verslaggever (!) zelfs een oproep gedaan om 'de schrijver van het verhaal in tijdschrift Aktueel' (over Vogelaarwijken) eens lekker in elkaar te slaan. Dat was ik. Er kwam niemand.
Als ik een motortest op Stadsmotor.nl publiceer en die test valt negatief uit, krijg ik steevast boze reacties: ik weet niet waar ik het over heb, ik heb niet/te kort/te lang/verkeerd/achterstevoren op de betreffende motor gereden, of op de verkeerde locatie, ik heb geen verstand van zaken, ik kan niet schrijven, niet rekenen, niet motorrijden, niet fietsen, ik ben lelijk, heb een dikke kont, slechte ogen, te grote neus, geen volle baard en van mijn voorouders klopt niets en van mijn nazaten zeer vermoedelijk ook niet.
Het zal de lezer niet verbazen dat ik me dit soort commentaar niet aantrek, en roep dergelijke 'reaguurders' altijd direct op om een eigen test te schrijven. Reacties blijven dan uit.

Wie voor zijn levensgeluk afhankelijk is van de mening van onbekenden, heeft het niet begrepen, denk ik. Wie denkt dat zijn levensgeluk zal toenemen door mensen met een andere mening geweld aan te doen, heeft het evenmin begrepen, denk ik.

Wat er in Parijs gebeurde, is uiterst betreurenswaardig. Daar was iedereen, de politiek voorop, het helemaal over eens. Je kunt niet zomaar op mensen gaan schieten omdat je het niet met hen eens bent!

Of... wacht... daar was vanmorgen ineens het bericht dat de politie in de nacht van donderdag op vrijdag
– vannacht dus – in het Gelderse Heerde een man in de voet heeft geschoten na een achtervolging op de snelweg. Het ANP meldt: "Agenten wilden de auto rond 1.30 uur op de A1 ter hoogte van Deventer aan de kant zetten voor een algemene controle. Maar de mannen negeerden het stopteken en gingen ervandoor. Onderweg hebben ze volgens de politie "iets uit de auto gegooid". Wat dit is wordt nog onderzocht. Uiteindelijk kon het voertuig worden klemgereden in Heerde, maar de inzittenden namen de benen. Hierop losten agenten waarschuwingsschoten. Toen hierop door ten minste een van de verdachten niet werd gereageerd, is geschoten. Hierbij is een van de verdachten geraakt in zijn been. Hij moest voor behandeling naar het ziekenhuis."

Details zijn er nog niet, en het zou zomaar kunnen dat de verdachten (in een Citroën Berlingo!) boefjes zijn (er werden velgen in de auto gevonden), maar dat wisten de achtervolgende agenten voor zover bekend op dat moment niet. Ik ken de regels voor vuurwapengebruik door de politie niet precies, maar het zal toch niet zo zijn dat je iemand die ervandoor gaat na een stopteken om die reden voor z'n donder mag schieten? Al heb je eerst waarschuwingsschoten gelost? Die ene verdachte werd nu in zijn voet geraakt, maar daar zal de betrokken agent niet op hebben gemikt, of hij is een verbijsterend goed schutter. Hij zal op de benen hebben gemikt, en als de kogel een afwijking van een halve meter naar beneden kan hebben (voet), dan had hij ook een afwijking van een halve meter naar boven kunnen hebben (bovenlichaam). Wat als de kogel de verdachte had gedood? Allemaal oké? Had die agent de achtervolging niet te voet kunnen voortzetten, desnoods na het inroepen van hulptroepen, helikopter, speurhonden?

Twee observaties naar aanleiding van dit incident:
- De politie mag wél zomaar op mensen schieten omdat ze het niet met hen eens zijn: 'Sta stil!' versus 'Ammehoela!'
- Verkeerscontroles zijn heel veel belangrijker dan we tot nu toe dachten, zélfs belangrijker dan de vrijheid van meningsuiting, als je erbij afgeknald mag worden.

Ik weet niet hoe het met de geachte lezer zit, en ik zal zeker niet alle politiebeambten over een kam scheren, maar ik voel me nu niet echt veiliger in Nederland. Je zal op je motor zitten en de kit achter je aan krijgen en niet van plan zijn om te stoppen: gaan ze voortaan dan ook op je schieten 'omdat je wel een reden zal hebben om te vluchten'?

Nb. Doodsbedreigingen naar aanleiding van dit blog gaarne hieronder invullen.

Charlie Heemskerk
9 januari 2015

Lees alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on}

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter

Disclaimer - Privacy Policy