Aparte claxon voor elektrische voertuigen

Het was in een topic over elektrisch rijden op LinkedIn dat de vraag werd neergelegd of elektrische voertuigen geforceerd geluid zouden moeten maken. De aanleiding: enerzijds draagt geluid bij aan de verkeersveiligheid, anderzijds is een (enorm) voordeel van elektrisch vervoer nu net dat het geen geluid maakt. De oplossing is bedacht. Door Stadsmotor.nl.

Gesteld werd dat elke vorm van transport geluid moet maken omdat geruisloos vervoer gevaarlijk zou zijn omdat overige verkeersdeelnemers verrast zouden kunnen worden door de onopgemerkte aanwezigheid/nadering van een elektrisch voertuig (EV).
Dat is naar de immer bescheiden mening van Stadsmotor.nl onjuist: fietsen maken immers ook amper geluid, voetgangers evenmin. Daarbij wel erkend dat elektrische voertuigen vaak veel sneller zijn dan voetgangers of fietsers, en het inderdaad geregeld voorkomt dat overige verkeersdeelnemers schrikken van een EV.
Ondergetekende suggereerde dat een fietsbel op een EV wellicht een oplossing zou kunnen zijn, omdat een fietsbel door iedereen wordt geassocieerd met een geruisloos voertuig, te weten een fiets. Maar een EV is geen fiets en gedraagt zich ook niet als een fiets, want rijdt op de weg in plaats van op een fietspad en is bovendien vaak veel sneller, bedachten we later.
Maar een snor-/bromfiets- of autoclaxon of vrachtwagenhoorn is ook geen optie, want wordt geassocieerd met de bijbehorende voertuigen, zo mochten we bijvoorbeeld constateren toen we deze week, gezeten op een elektrische Govecs GO! S 2.4, op een fietspad werden opgehouden door uitwaaierende scholieren. Die zich helemaal te pletter schrokken en bijna (elkaar) de dijk afreden toen we klaarblijkelijk geheel onverwacht toeterden. Zij verwachtten een brommer, en die was er ook, maar ze hadden hem nooit horen aankomen.

De oplossing voor het geluidsdilemma werd aangedragen door vriend Fred O. – toevallig net de week ervoor met Stadsmotor.nl op buitenlandmotorscooterexpeditie (gratis voor Scrabble) geweest – die suggereerde dat het misschien een idee zou zijn om alle EV's met een apart waarschuwingssignaal uit te rusten. Een nieuwe toeter/claxon/zoemer/buzzer, sterk afwijkend van fietsbel, bromsnortoeter, autoclaxon of vrachtwagenhoorn, om verkeersdeelnemers te attenderen op de komst van een EV...
Niet iedereen zal het geluid meteen herkennen, maar als de overheid eens z'n best doet en een effectieve campagne in de media opzet, weten we het allemaal binnen een maand. Dát geluid betekent: EV in aantocht.
Wereldwijd invoeren, probleem opgelost.

Niet vergeten waar u dit voor het eerst las...

nb. Zie de video om te kijken wat voor effect een apart geluidsignaal heeft.

JavaScript is uitgezet!
Om de content af te beelden, heb je een browser nodig die JavaScript ondersteunt.

Michiel Heemskerk
23 september 2011

Lees alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on}

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter
Voorpagina Motormetropoolpraat Michiel Heemskerk Aparte claxon voor elektrische voertuigen

Disclaimer - Privacy Policy