40 kilometer wildwest

Sta je ter hoogte van Abcoude op de kamerbrede A2 achteraan in de file. "Hoe kan hier nou een file staan," vraag je je af, "met die vijf glimmende rijbanen naast elkaar?" Het was waarschijnlijk een van de laatste gedachten van een 35-jarige man uit Maastricht.

Het antwoord heeft hij nooit kunnen vernemen, maar dat was: "Omdat de politie deze file voor u had gecreëerd. Het was in uw belang, want de politie zat achter een benzinedief aan, en als dieven worden opgepakt, is het land veiliger. Dus ook voor u, 35-jarige man uit Maastricht."
We kennen het verhaal allemaal inmiddels. De benzinedief – in een auto met valse kentekenplaten – had ter hoogte van Vianen een stopgebod van de politie genegeerd, vervolgens een paar politieauto's geramd en was toen ineens geen benzinedief meer, maar tevens verdachte van poging tot doodslag op politiemensen. En toen hij bij Abcoude naar binnen reed bij de 35-jarige man uit Maastricht tevens verdachte van dood door schuld en doodslag.
Dood door schuld?
Ja, maar wiens schuld?
Had de 35-jarige man uit Maastricht nog geleefd als de politie de file niet had gecreëerd? Zelfs in Amerika – zoals we altijd kunnen zien in die Spectaculaire Achtervolgingen-achtige programma's, gesponsord door de overheid om de burger ervan te doordringen dat de overheid ALTIJD wint – maken ze geen gebruik van volstrekt onschuldige passanten als opofferbaar road block voor vluchtende criminelen.
De politie begon hun wildwest avontuur in Vianen en pas bij Abcoude – veertig kilometer verderop! – hadden ze hem te pakken! Hoeveel onschuldige burgers zijn er in die veertig kilometer in gevaar gebracht? Op een motor ben je kansloos als er zo'n stelletje debielen achterop komt. Eigenlijk mogen we dus heel blij zijn dat er slechts één dode is gevallen.
Moet je zo'n crimineel zomaar laten gaan dan? Nou nee, maar zoals een agent die ik ooit sprak het verwoordde: "Geen auto of motor is zo snel als een mobilofoon, wij zijn met heel veel en hij is in z'n eentje, en wij hebben helikopters."
En als er risico bestaat voor eerzame belastingbetalers: ja, dan laat je zo'n crimineel dus gewoon gaan. Hij zal tenslotte niet de enige crimineel zijn die de Nederlandse overheid rustig laat lopen.
Of je schiet 'm meteen voor z'n donder, ook goed. Maar dat mag dan weer niet.

Michiel Heemskerk
25-10-2011

Nb. De 24-jarige Rotterdamse bijrijder van de dief is inmiddels op vrije voeten.

JavaScript is uitgezet!
Om de content af te beelden, heb je een browser nodig die JavaScript ondersteunt.


Lees alle blogs op Stadsmotor.nl

{jcomments on}

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter

Disclaimer - Privacy Policy