Belgisch doodsbericht

"Ken jij een gevaarlijke chauffeur? Geef hem dan de hoofdrol in zijn eigen doodsbericht!" Met deze woorden op www.goforzero.be kun je via de Facebook-pagina van Go For Zero van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) vrienden attent maken op hun onvoorzichtige rijstijl. Paniek alom, want de campagne zou wel erg heftig zijn. Vinden de Nederlanders!

In België zelf ontstaat alleen commotie over verkeersveiligheidcampagnes als deze per ongeluk in het Nederlands in de (Franstalige) Oostkantons worden aangeplakt, maar in Nederland raken we helemaal overstuur omdat de Belgische campagnes te heftig zouden zijn.
Tja, als je realistisch te heftig vindt... De jeugd kan wel een stootje hebben, en beter een mentaal stootje dan een stootje van een boom langs de kant van de weg, denken we dan maar. En er worden in België nogal wat bomen vernield door roekeloze chauffeurs, zo begrijpen we.

We gingen eens kijken op goforzero.be en ontdekten iets nog veel leukers: een game voor motorrijders. Hilarisch, juist vanwege het felrealistische karakter.

Go for zero

Je moet je motor over een driebaansweg manoeuvreren en daarbij allerlei onheil in de vorm van spoken (?), auto's, plassen water en olie en gaten in de weg zien te vermijden. Het leuke, het lijkt de bedoeling om zo snel mogelijk van start tot finish te komen (lekker slim in een spel over veiligheid), en dat is nog niet eenvoudig omdat je pad voortdurend wordt geblokkeerd door ultralangzame automobilisten die weigeren rechts te houden en 'inhalen' zonder snelheidsverschil. Je wordt gedwongen om zowel links als rechts in te halen. En dan dat wegdek! Overal gaten en vuiligheid! Inderdaad felrealistisch dus, want zo is het in België! Doorrijden doet bijna niemand, en wie het wel doet, rijdt meteen zo krankzinnig hard dat het wel mis moet gaan. En dat wegdek: we hebben al vaak betoogd dat het minst gebruikte bord in België 'Slecht wegdek' is. Niet omdat het wegdek zo goed is, maar omdat je de borden alleen bij de grensovergangen hoeft neer te zetten, en zelfs daar eigenlijk niet eens. Het bord 'België' c.q. 'Belgique' c.q. 'Belgien' betekent immers 'slecht wegdek'.

Dat meelezende zuiderburen vooral niet de indruk krijgen dat we ongaarne in België komen, integendeel. We missen jullie al sinds de godsdienstwaanzinnige Willem I van Oranje-Nassau in 1830 een einde maakte aan onze eenheid.
Waren we nog samen geweest, wie weet hadden wij nu dan ook geen regering gehad en waren we gelukkig in een land waar je zelf nog kunt bepalen hoe je rijdt en leeft, zonder politie en camera's op elke hoek van de straat... Met een Nationaal Instituut voor Verkeersveiligheid (NIVV) dat voorziet in geinige Facebook-apps en kekke spelletjes om mee door het verkeer te racen. Een land zonder tere zieltjes, waar nog gelachen kan worden, waar het eten en drinken goed is, waar Ardennen zijn!

Michiel Heemskerk
22 november 2011

Lees alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on}

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter

Disclaimer - Privacy Policy