Beatrix zegt: ga motorrijden!

In deze politiek onzekere tijden nemen we statements van het gezag maar zelden serieus, al helemaal niet als deze van het staatshoofd komen. Maar koningin Beatrix had het in haar kersttoespraak goed voor met Stadsmotor.nl, dus...

"...Met onze kostbare planeet wordt zorgeloos omgesprongen en wat zij ons geeft, wordt slecht verdeeld..."
"...Zelfzucht en de hang naar overdaad maken blind voor schade aan onze natuurlijke omgeving en ondermijnen gemeenschapszin..."

Zij kan het weten, dacht ik meteen, maar natuurlijk had koningin Beatrix het niet over zichzelf, maar over de zelfzuchtige Nederlandse bevolking in het algemeen. Zulks werd namelijk verderop in haar kersttoespraak duidelijk, toen zij het bemoedigend noemde dat er vele initiatieven zijn om goede voornemens in de praktijk te brengen, en daar kunnen we het Koninklijk Huis niet van verdenken.
Die goede voornemens betroffen de houding van de mens ten opzichte van de natuurlijke leefomgeving. Daarbij noemde zij ondernemers en afzonderlijke boeren, burgers en buitenlui die zich inzetten voor duurzaamheid en natuurbehoud. En ook: "Oude en nieuwe media informeren ons en roepen op om verantwoordelijkheid te nemen, elk op eigen niveau."
Aangezien websites nog steeds tot de nieuwe media worden gerekend, konden wij van Stadsmotor.nl niet anders dan ons gevleid voelen door deze woorden. Wat Stadsmotor.nl immers doet, is oproepen tot het gebruikmaken van efficiënte tweewielers waar nu nog brandstof-, ruimte- dan wel tijdverspillende meerwielers (auto's, bussen, treinen) worden gekozen.
Wat de koningin vergat te vermelden – en dat is best jammer – is dat initiatieven ten behoeve van een leefbaarder wereld niet per definitie vervelend hoeven te zijn. Beatrix dramde maar door over onvrede, onbehagen, spanning, angst, onzekerheid (terwijl al die gevoelens haar wezensvreemd zullen zijn, gezien haar enorme vermogen en belastingvrije jaarinkomen van tientallen miljoenen), maar wie een motor of scooter rijdt, gaat fluitend door de file en vindt zonder zoeken een gratis parkeerplaats en heeft helemaal geen last van onvrede et cetera. Zelfs de aanslag voor de wegenbelasting – In naam der koningin – wordt met een glimlach geopend, want lekker laag, zeker ten opzichte van zo'n aanslag voor een auto.

We hebben het al vaak geschreven en schrijven het nog maar eens: wie zich per gemotoriseerde tweewieler verplaatst, is niet alleen een zegening voor zichzelf, maar ook voor zijn omgeving, al zal die dat niet altijd zo ervaren. Slimme mensen realiseren zich echter dat iedere motorrijder ook een automobilist had kunnen zijn, en daar heb je niet alleen aan het einde van de rit, maar ook tijdens, heel wat meer last van dan van een motorrijder. Deze laatste is hoe dan ook een tevredener medeweggebruiker, omdat hij veel minder betaalt voor zijn kilometers en toch sneller is.
En met een veel kleinere eco footprint, beste mensen, zeker als gebruik wordt gemaakt van een bescheiden motorscooter. Ze zijn zuinig als geen ander gemotoriseerd vervoermiddel en staan nooit onnodig te stinken, want staan behalve voor stoplichten nergens stil.

Om een lang verhaal kort te maken: blijf Stadsmotor.nl bezoeken. Het moet van de koningin. En zij is de baas.

Michiel Heemskerk
27 december 2011

Lees alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on}

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter
Voorpagina Motormetropoolpraat Michiel Heemskerk Beatrix zegt: ga motorrijden!

Disclaimer - Privacy Policy