Geen driewieler meer voor B-rijbewijs

Piaggio MP3 400 LT 7Het was zo aardig, dat driewielscooters als de Piaggio MP3 LT met het B-rijbewijs bestuurd mochten worden. Maar dat is allemaal afgelopen met de nieuwe richtlijnen voor het rijbewijs, die naar verwachting op 19 januari 2013 van kracht zullen worden.

Motorrijden met het B-rijbewijs, de Piaggio MP3 in (brede) LT-uitvoering was voor veel automobilisten een perfecte oplossing voor het file- en parkeerprobleem. Het was te mooi om waar te zijn, vond ook de overheid, en daar is dan ook een stokje voor gestoken. Met het oog op de veiligheid van de gebruikers, uiteraard.

In de factsheet veranderingen in rijbewijscategorie B staat:
"Nieuwe situatie voor rijbewijs-categorieën afgegeven vóór de datum van inwerkingtreding (te verwachten met ingang van 19-01-2013).
Opmerking: De tricycle mag nog steeds bestuurd worden met een rijbewijscategorie B."
En onder "Nieuwe situatie voor rijbewijs-categorieën afgegeven op of na de datum van inwerkingtreding (te verwachten met ingang van 19-01-2013):
Opmerking: De tricycle valt niet meer onder categorie B, maar onder categorie A."

Dat wordt (voor mensen zonder A- of B-rijbewijs) dus motorrijbewijzen halen voor de driewielers, waarbij voor alle Piaggio's MP3 minimaal rijbewijs A2 is vereist (meer dan 11 kW motorvermogen), voor de MP3 500 zelfs rijbewijs A (meer dan 35 kW). En hoe zat het ook weer? Om A2 te krijgen moet je eerst twee jaar A1 hebben gereden, en om A te krijgen moet je twee jaar A2 hebben gereden of ouder zijn dan 24 jaar.

De enige driewieler die vanaf 2013 bestuurd mag worden met A1, is de Vectrix VX-3 (want heeft volgens het kenteken een vermogen onder de 11 kW).

Enige voordeeltje: men mag vanaf 2013 wel al vanaf het zeventiende jaar gaan lessen voor A1, om dat direct op de achttiende verjaardag te halen.
"Is dat niet gevaarlijk!?!?!?!?!?!" zullen verontruste ouders zich afvragen.
Nou, minder gevaarlijk dan zonder rijopleiding rondrossen op opgevoerde brommers die niet op hogere snelheden zijn gebouwd, zoals nu gebeurt met aspirant-motorrijders. 11 kW is nog geen 15 pk. En vergeten we niet dat automobilisten op hun achttiende wel gewoon in papa's BMW mogen stappen? Er is geen vermogenslimiet voor beginnende automobilisten...

Vectrix VX-3 elektrische driewieler

VX-3 Side

Piaggio MP3 YOURban

Piaggio MP3 LT 300 Yourban 2
Meer nieuws op Stadsmotor.nl


{jcomments on}

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter
Voorpagina Relevant nieuws Geen driewieler meer voor B-rijbewijs

Disclaimer - Privacy Policy