1 april in Den Haag

De Haagse VVD-fractie introduceerde zondag een spitsverbod voor mensen met een uitkering. Het betrof een 1-aprilgrap, maar die viel niet overal in goede aarde. Zelfs Kamerlid Charlie Aptroot – VVD-woordvoerder Verkeer en Vervoer en zelf toch een moppentapper van het eerste uur – distantieerde zich van de grap...

Aptroot, dat is de figuur die betoogt dat langzaam rijden geen positieve bijdrage levert aan het milieu of de verkeersveiligheid. Hij werkt voor dezelfde partij als minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu, de minister die denkt dat elk verkeers- én milieuprobleem is op te lossen met extra asfalt. Hebben ze gelijk? De tijd zal het leren, maar ik zou het A-rijbewijs nog even niet weggooien, want de brandstofprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest als nu en het parkeren wordt vooralsnog ook niet goedkoper of makkelijker, hoeveel asfalt je buiten de steden ook neerlegt, en hoe hard je ook rijdt.

Maar die 1-aprilgrap van de Haagse VVD-fractie... Was dat wel een grap? Amper een week geleden bereikte ons het bericht dat de parkeerdruk in de Haagse Schilderswijk was gedaald na invoering van betaald parkeren in 2010. En de Schilderswijk staat nu niet direct bekend als een wijk waar je struikelt over de soapsterren/voetbalvrouwen. Eerder is het een wijk waar 'mensen met een uitkering' onderdak vinden, getuige ook de vermelding in de lijst van veertig 'krachtwijken' van PvdA-minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie (2007). Was het invoeren van betaald parkeren wellicht een eerste stap om het autobezit bij mensen met een uitkering terug te dringen?
Persoonlijk transport wordt onder leiding van de VVD meer en meer een voorrecht voor de bemiddelde mens, en dat is per definitie geen uitkeringstrekker. Aptroot vond eerder al dat langzaamrijders aan de kant moesten voor snelverkeer, net zoals boeren langs de snelweg van Melanie Schultz maar moeten opzouten voor extra rijstroken. Het zou me niets verbazen als de VVD-fractie het gewoon meende van het spitsverbod voor mensen met een uitkering. Waar rook is, is vuur. Herinneren we ons de proefballonnetjes van Jan Peter Balkenende nog?

Michiel Heemskerk
2 april 2012

Lees alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on}

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter

Disclaimer - Privacy Policy