Veroordeling A2-Filefuik

Blog 1010-2012De 48-jarige Maikel Rechards die op 22 oktober vorig jaar na tanken zonder te betalen vluchtte voor de politie en al doende de 35-jarige Amir Masjediy uit Maastricht doodreed – omdat de politie op de A2 een file had gecreëerd – heeft zes jaar cel gekregen. De agenten gaan vrijuit.

Volgens de rechter is het goed mogelijk dat de Rechards de door de politie gecreëerde file niet had zien aankomen aangezien hij slechts met één oog goed kon zien en bovendien onder de invloed was van cannabis. Rechards – al dertig jaar chauffeur zonder rijbewijs (dus onverzekerd) en in een auto met valse kentekenplaten – had zijn slachtoffer niet opzettelijk willen doden. Wel was hij door zijn 'nietsontziende rijgedrag' schuldig aan het gebeurde.

Het was een treurige dag op de A2, want zowel dader als politie gingen gruwelijk over de schreef.

En nu ook de rechter.
Dat deze betoogt dat Rechards de Iraanse vluchteling Amir Masjediy niet opzettelijk had willen doden, mag waar zijn, maar dat het een kwestie van tijd was voordat hij iemand zou doden, staat vast. Als het tenslotte je gewoonte is om rond te rijden in een auto met valse platen en te tanken zonder betalen, kun je er vanuit gaan dat je ooit politie achter je aan krijgt. Als je dan bereid bent te vluchten, kun je er vanuit gaan dat dat niet zachtjes zal gaan. En als je dan blind bent aan één oog én nog eens zo stoned als een garnaal, mag je rekenen op een ongeluk... Rechards was een zogenaamd accident waiting to happen. Het moest wel eens mis gaan. Zoals een andere rechter een hele tijd oordeelde over een motorrijder die ergens in een dorp met 120 km/u uit de bocht was gevlogen en daarbij een moeder met kind had geschept: "Als u binnen de bebouwde kom met die snelheid rijdt, kan het niet anders dan uw bedoeling zijn geweest of u wilde iemand doden."
Helemaal waar. En zo maakt ook de onvermijdelijkheid van het gevolg van Rechards' gedrag dat er wel degelijk sprake is van opzet.

En dan de politie... Het OM besloot eerder al dat de betrokken agenten een foute beslissing hadden genomen door een fuik te creëren, maar niet vervolgd zouden worden omdat er geen regelgeving is waarop zij hadden terugvallen.
Dat is eigenlijk nog het meest schokkende bericht.
Je zou hopen dat een politieagent – als het goed is een verdediger/beschermer van de eerzame burgerij – in het geval van het ontbreken van regelgeving terugvalt op zijn gezond verstand. Maar dat is kennelijk iets te veel gevraagd. Het gaat nu dus van: "Eén dooie en een paar gewonden, de grootste verkeersader van Nederland halve dag afgezet, maar wij hebben onze dief!"
Het is goed dat Maikel Rechards achter slot en grendel zit (al is zes jaar niet lang genoeg aangezien hij dertig jaar zonder rijbewijs reed), maar op de één of andere manier voel ik me niet echt veiliger in de wetenschap dat ik beschermd wordt door een overheid die mij rustig opoffert om het eigen werk makkelijker te maken. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.

Michiel Heemskerk
10 oktober 2012

Amir Masjediy
Blog 1010-2012 1

Lees alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on}

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter

Disclaimer - Privacy Policy